Indulunk...

Helyünk az időben: Zsidó rövidfilmek a V4 országokból

A rövidfilmes program egy régió közös kihívásait mutatja be.

A „Helyünk az időben” elnevezésű különleges projekt célja a visegrádi országok zsidó közös örökségének és számos kulturális kapcsolatának megismertetése. A Magyarországról, Csehországból, Lengyelországból és Szlovákiából származó négy rövidfilmből álló válogatás a régió zsidó témájú filmművészetének értékes alkotásait állítja reflektorfénybe az elmúlt évekből. A filmek sokfélesége a zsidó élet különböző valóságait, valamint a helyek és idők közötti kapcsolatokat is tükrözi. 

A „Helyünk az időben” egy rejtélyes elbeszélésen belül egy szörnyű múltra való visszaemlékezéssel kezdődik; ezt követi a zsidó identitás aktuális kérdéseinek színházi és kreatív kifejezése; majd két generáció találkozása egy zaklatott, de reményteli jelenbe; és egy vészjósló pillantással zárul a gyűlölet, a brutalitás és az ezeket tápláló előítéletek mai eseményeire. 

 

A programot a JCC Budapest – Bálint Ház (Magyarország) szervezi a The Camera of David Foundation WJFF (Lengyelország), a JCC Prague (Csehország) és a TACHLES TV (Szlovákia) partnerségével. A vetítést a The International Visegrad Fund finanszírozza. Köszönjük továbbá a budapesti Gólem Zsidó Színház, a prágai Kolnoa – Izraeli Filmfesztivál és a varsói POLIN Lengyel Zsidó Történeti Múzeum együttműködését.

Hagyaték [Legacy] – Magyarország, 2020, 24 perc, rendező: Hódi Jenő
Ambrose Bierce az amerikai polgárháború idején játszódó, híres Bagoly-folyó című novellája magyar történelmi környezetbe helyezve, ezzel új értelmezést adva az eredeti történetnek. A történet másik aspektusa, hogy nem-zsidókat is lehetett sárgacsillagos zsidókká tenni és barbár módon megölni. Nem a legvidámabb 20 perced lesz.

 

Polish Bourekas  – Cseh Köztársaság, 2014, 13 perc, Rendező: Tamara Mozyes, Shlomi Yaffe
Az alkotók, Tamara Moyzes and Shlomi Yaffe a Polin múzeumi rezidencia keretében megvalósított projektjét a háború előtti varsói jiddis színházakra és az 1960-as és 1970-es években népszerű izraeli filmműfaj, a bourekas jellemzőire alapozta. Nem, nem a péksütemény! 

 

19|91 – Lengyelország, 2019, 25 perc, rendező: Emilia Śniegoska
A 19 éves németországi Jette és a 91 éves lengyel Zofia asszony találkozása. A generációs különbségen kívül Zofia asszony múltja teszi érdekessé a sztorit, mert Zofia asszony tinédzserkorát az auschwitzi és a ravensbrücki koncentrációs táborban töltötte.

 

Milosť [Mercy] – Szlovákia, 2022, 18 perc, rendező: Ivana Kadlečíková
Ez nem is film, hanem szinte videoklip a brutalitás és az ártatlanság találkozásáról. Hogy lehet, hogy egy önmagát kereszténynek valló társadalomból ennyi gonoszság nőjön ki?

Jegyvásárlás

December 1. csütörtök 19:00, Puskin Mozi, Amarcord terem

Információ

Rövidfilmek, magyar, cseh és szlovák nyelven magyar és angol felirattal