Indulunk...

11. Budapesti Zsidó es Izraeli Filmfesztivál
2022. november 30. – december 4.

Kedves Mozirajongók!

Szeretettel köszöntelek titeket a 11. Zsidó és Izraeli Filmfesztivál alkalmából, és azt kívánom, idén legyetek hűek a nevetekhez és gyertek moziba!
Az elmúlt két év a bekuckózás éve volt. Visszavonultunk, előfizettünk a streamingszolgáltatókra, tévéztünk, kanapéztunk. S bár megvolt ennek is a hangulata, úgy érzem, elég volt! Vissza szeretnénk kapni a filmvetítés előtti izgalmat, a moziterem meghitt hangulatát, a popcornszagot.
A 11. ZsiFinél nem is találtok erre jobb alkalmat. Olyan filmeket hozunk, amelyeket nem is tudnátok otthon megnézni, itt lesznek az idei év legjobb izraeli filmjei, és sok remek nemzetközi alkotás is.
Dokumentumfilmjeink már szinte játékfilmek, annyira megváltozott a műfaj, és azokból is a legjobbakat választottuk ki. De persze nem maradnak ki a komoly témájú drámák, szatírák, és a könnyed romkomok sem!
S hogy mitől zsidó egy filmfesztivál? Természetesen a filmek témájától. Megjelennek a mai zsidóság élményei, problémái, melyek sokszor ugyanazok, mint amiket a nem zsidó társadalom él meg: idősödés, a randizás nehézségei, elviselhetetlen szomszédok, faültetés vagy orvosi kannabisz. De persze nem maradnak ki a „nagyon zsidós” témák sem!
Szóval, kedves mozilátogató, szeretettel várunk a Művész és a Puskin moziban, és ha jókor vagy jó helyen, a kukoricát mi álljuk!

Kenesei Marcell, fesztiváligazgató

 

A filmeket két budapesti moziban, a Puskinban és a Művészben, illetve egy részüket pedig online a Cinego segítségével lehet megnézni. S mivel a filmeket kivétel nélkül eredeti nyelven, feliratozva vetítjük, így a hazánkban lévő külföldi nézők is élvezhetik őket.

És ahogy tavaly, idén is fesztiválunk fővédnöke Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Van-e valamilyen speciális tematikája az idei fesztiválnak, kik és hogyan válogatták a filmeket, mely országokból érkeznek alkotások – egyebek között erről beszél Kenesei Marcell fesztiváligazgató, a Bálint Ház igazgatója a Civil Rádió szombat reggeli műsorában. Műsorvezető: Berek Péter