Indulunk...

Takáts Márk Dávid: Zsidó szex a filmvásznon

Zsidók szexelnek a moziban – Zsidó szex a filmvásznon 

A kora kétezres évek amerikai tini vígjátékainak folyton visszatérő karakterei, sokszor egyenesen főszereplői a szexuálisan túlfűtött zsidó fiatalok. Gondoljunk csak Seth-re és Fogell-re a Superbad -ből, vagy Jimre az Amerikai Pite filmekől. Az archetípus nem új, megjelenése a filmművészetben talán még Woody Allen-től eredeztethető, legújabban pedig Emma Seligman ’20-as, Danielle és a süvet című kiváló debüt nagyjátékfilmjében találkozhattunk a jelenség női megfelelőjével. De a zsidóság szexuális túlfűtöttsége a szintén zsidó származású Stanley Kubrick Tágra Zárt Szemek című utolsó filmjének „zsidókódolt” antagonistájában is visszaköszön, ezúttal egy sokkal kevésbé bájos módon, mint az előbb felsorolt vígjátékok csetlő-botló karaktereinél. 

Milyen fényt vetnek ezek a karakterek a kortárs zsidóság önképére? Mit mondanak a diaszpóra zsidóságának a társadalmi megítéléséről?  

Az előadóról:

Takáts Márk Dávid az ELTE Esztétika tanszékének mesterszakos hallgatója, Magyarország vezető gólemkutatója, Nick Land magyar hangja, harmadik éve a Bálint Ház állandó előadója. Publikációi elérhetőek a Literán, a Tiszatájban és a Laokóonon.

Jegyár a helyszínen: 1500 Ft

Jegyvásárlás

November 30. csütörtök 18:00, Művész Mozi, Huszárik terem