Indulunk...

CAFÉ CENTROPA

Nyolcvan pluszos női csapat

NOVEMBER 27. PÉNTEK 17:00

A 80 pluszos női társaság:
– Szekeres Vera
– Simon Ágnes
– Nagy Ernőné Judit
(a két külső támogató, akinek nem jött össze a Zoom, de szóba kerülnek: Sziklai Magda és Selek Erzsi)


A CaféCentropa békeidőben Holokauszt túlélőknek szervez programokat. A kapcsolat a Centropa számára felvett életút interjú készítése közben alakult ki, akkor ismerkedtek meg, és évek óta segítenek a Centropa iskolai programjaiban. Mesélnek a fiataloknak és az átélt emlékeikkel személyessé teszik és közelebb is hozzák a történelmi eseményeket hozzájuk. 

Az idős nők havonta-kéthavonta találkoznának a Centropa keretein belül a CaféCentropa programban, de erre tavasz óta nincs lehetőség. Az elmúlt időben néhány újabb taggal bővült  a társaság és kihasználva a COVID okozta zárás előtti utolsó pillanatokat, még együtt elsétáltunk az ARC kiállításra, ott ismerkedtünk össze.  

A beszélgetésben ők mesélnek majd arról, hogy  egy izraeli és egy szarvasi kirándulás hozta őket össze és idős korukban lettek barátnők, akkor, amikor az ember már nehezen fogad el ismeretleneket. Csakhogy őket a közös történelmi idő, a hasonló élmények, a kultúra, a veszteségek és a magányból való kievickélés nagyon is egyformává tette. “Egy nyelvet beszélünk” – mondták és olyan természetesen lettek barátok nyolcvan éves koruk után, mintha most járnának együtt valamelyik zsidó lánygimnáziumban. Őket hallgatva az embernek kedve lesz megöregedni, mert nincsen benne semmi ijesztő. Csak humor, önirónia, szeretet, figyelem, elfogadás és rengeteg tudás, amivel már bármit megengedhetnek maguknak. Akár azt is, hogy jól érezzék magukat az életben.

Házigazda: Sándor Erzsi