Indulunk...

Köszöntő

Zsifi 2019-ben is. Bizony! Újra képkockák, színek, karakterek, összeveszések és kibékülések. Szerelmek és családi konfliktusok. Zsidó bűntudat és önirónia, szomorúság és nevetés. Zsifi identitásunk gyökere az összehozás. A filmek, a programok, a vetítés utáni találkozások összekötnek, összehoznak régen látott barátokat, kultúrákat, vallásokat, érzéseket és indulatokat. Izraeli és zsidó filmeket, szokásokat és karaktereket. Összehoznak bennünket, a közösség tagjait egy jó nevetésre és sírásra, Izraelről, zsidóságról vagy csak egyszerűen az életről való vitázásra, identitás-keresésre. Egy olyan jó kaotikus, összetalálkozós, zsidós mozizásra.

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál számunkra, a főszervező, a Bálint Ház számára egy jó pörgős trailer. Ízelítő és kedvcsináló ahhoz, hogy a JCC Budapest – Bálint Ház igazi vagy virtuális nyitott ajtaján átlépve mindenki maga is egy kicsit zsidó film szereplőjévé válhasson. Azé a hőssé, akivé válni szeretne, abba a szerepbe, amit kipróbálna. Szekulárisként talán az ortodox rabbiéba, zsidó fiatal ügyvédként esetleg Ruth Bader Ginsberg talárját felvéve, önkritikus, önmagát megkérdőjelező bizonytalanként egy magabiztos hős bőrébe.

Reményeink szerint a filmek világa új ajtókat nyit ebben az évben is kis és nagy közösségünk legaktuálisabb kérdéseire, legizgalmasabb történeteire, legnagyobb vitát kiváltó dilemmáira.

Így majd a végén, amikor összefutunk az előtérben, remélhetőleg azzal nézünk egymásra: “Láttad már? Mindenképpen nézd meg!”Hívok hát mindenkit egy nagy közösségi mozizásra. Gyertek a Zsifire. Nézzetek be!

Fritz Zsuzsa, fesztiváligazgató

köszöntő - Fritz_Zsuzsa_1