Indulunk...

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapján, 2022. január 27-én a holokauszt hatmillió zsidó áldozatáról és a náci rezsim több millió többi áldozatáról emlékezünk meg.
Idén a Varsói Zsidó Filmfesztivál, a Berlin-Brandenburgi Zsidó Filmfesztivál és a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál a Jewish Moving Pictures nonprofit szervezettel közösen online megemlékezést szervez.

A Yad Vashem – a Holokauszt Mártírjainak és Hőseinek Emlékintézete Vizuális Központjával és a Perlov családdal együttműködésben vetíti le a film restaurált változatát: az Eichmann-per emlékei című filmet.
A film után beszélgetést közvetítünk a YAD VASHEM Vizuális Központ igazgatójával, Liat Ben Habibal, valamint a rendező lányával, a neves filmszerkesztővel és producerrel, Yael Perlovval.

 

AZ EICHMANN-PER EMLÉKEI (Memories of the Eichmann Trial)
David Perlov | 1979 | 60 perc | izraeli film | héber nyelven, magyar felirattal

Az Eichmann-per vízválasztó esemény volt az izraeli identitás alakításában és a világ holokausztra való emlékezetében. Erről 1979-ben készített dokumentumfilmet David Perlov, az izraeli dokumentumfilmek atyja. Az Eichmannt elfogó Moszad-egység parancsnoka, Rafi Eitan, a per tanúi és a szüleik traumájára emlékező izraeli fiatalok – mindnyájan újra felidézik az 1961-es eseményeket. A film bemutatja Henryk Ross fotós szívszorító történetét, aki a lódzi gettóban titokban fényképezte a haláltáborokba induló transzportokat, majd később a per egyik tanúja volt. Ez a film nem Eichmannról szól, hanem azt mutatja be, hogyan alakult át a holokauszt izraeli megítélése a per hatására.

 
A film január 27. csütörtök 19:00 és 28. péntek 19:00 között szabadon, ingyen elérhető.
A megtekintés regisztrációhoz kötött. (A részvételhez szükséges linket egy azonnali válaszüzenetben kapja a zsifi@balinthaz.hu címről)

 

 

A vetítés a Kan 11 – Israel Film Corporation, a Perlov család és a Yad Vashem jóvoltából valósulhat meg.