Indulunk...

10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál
2021. november 22. – december 5.

A fesztivál fővédnöke:
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere

Fesztiváligazgató:
Kenesei Marcell, a JCC Budapest – Bálint Ház igazgatója

A fesztivál szervezője:
JCC Budapest – Bálint Ház

A fesztivál kurátorai:
Fritz Zsuzsa, JCC Budapest – Bálint Ház, Forrás Zsidó Tudástár vezetője
Lányi Eszter, kulturális szakember
Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője
Fodor Anna, a Cirko Film – Másképp Alapítvány filmbeszerzője, filmes szakember
Nir Ferber, izraeli filmes szakember
Petrányi Viktória, filmes szakember
Köves Gábor, újságíró

Projektvezető:
Lantai Dávid, a JCC Budapest – Bálint Ház, Hálózati központ vezetője (e-mail: lantai.david@balinthaz.hu)

Produkciós vezető:
Marcsa Barbara

Sajtókapcsolatok:
Sós Dóra (e-mail: sos.dora@balinthaz.hu, telefon: +36 30 356 6104)

Nemzetközi kópiaszállítás:
Garancsi Ágnes

Grafikai tervezés:
Fekete Miklós

Fesztivál trailer:
Hajmási Péter

Social media:
Shemesh Sára, Dankovits Eliza

Általános információ: info@zsifi.org
www.instagram.com/budapesti.zsido.filmfesztival | www.facebook.com/zsido.filmfesztival | www.youtube.zsifi.org

Hihetetlen, de 10 évesek lettünk! A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál már 10 éve nevettet meg, gondolkodtat el, ad témát éjszakába nyúló beszélgetésekhez zsidókról és nem zsidókról, identitásról, a világról, melyben élünk. A JCC Budapest – Bálint Ház célja ma is pontosan ugyanaz, mint amikor elindította az eseményt: hogy minél sokrétűbb képet adjon a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról. De mivel ez a tizedik, a fesztivál még az eddigieknél is több, izgalmasabb és nem utolsósorban hosszabb lesz – ez lesz a mi rendezői változatunk.

A 10 év alatt a ZSIFI Magyarország kulturális unikumává fejlődött, s nemcsak a hazánkban élő zsidó közösség, hanem a zsidó kultúra iránt érdeklődő többségi társadalom is körében is egyre népszerűbb. ZSIFI-re járni menő! És bár a tavalyi évben a fesztivál az online térbe költözött, ez cseppet sem vette el senki kedvét, sőt, rekordnézettséget ért el az esemény. Így a tapasztalatok alapján a tizedik, jubileumi ZSIFI-t egyfajta hibrid módon, moziban és online is rendezzük, hogy azok számára is elérhető legyen, akik nem tudnak a budapesti mozikba eljutni. S mivel a filmeket kivétel nélkül eredeti nyelven, feliratozva vetítjük, így nyelvi gátak nélkül külföldi nézők érdeklődésre is számot tarthatunk a Közép-Európai térségben.

A ZSIFI a szemle tradícióját követi, vagyis a kortárs zsidó alkotók legújabb filmjeit vagy az elmúlt év legjobb zsidó tematikájú és izraeli filmjeinek széles bemutatására törekszik. A filmválogató csapat (mely egyaránt áll filmes szakemberekből és a JCC Budapest – Bálint Ház munkatársaiból, illetve partnereiből) figyelmet fordít arra is, hogy sokféle nemzeti háttérből érkező filmet mutasson be Európából, Amerikából, sőt máshonnan is. A ZSIFI törekszik a helyi közösségben készült filmek bemutatására is, így lehetőséget adva azon alkotók számára, akik elsősorban közösségi filmeket készítenek. A fesztiválon bemutatott művekkel az érdeklődő közönség számára a leginkább hatni tudó választékot szeretnénk bemutatni, a zsidóság különböző szegmenseiből jövő aktualitásokkal, üzenetekkel.

A filmfesztivált az egyéb zsidó kulturális kísérőprogramok teszik még színesebbé, változatosabbá. Szakmai beszélgetések, fórumok, gasztro események, zsidó emlékhelyeket bemutató séták, változatos gyerekprogramok, koncertek válthatják egymást a ZSIFI napjai alatt.

A rendezvény fő szervezője tíz éve változatlanul a JCC Budapest – Bálint Ház, partnerségben a Gólem Színházzal. Egyik fő támogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, a Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként, további állandó kiemelt partnerként és támogatóként Izrael Állam Nagykövetsége és az Izraeli Kulturális Intézet is csatlakozott a rendezvényhez.

Gyere, és nézd végig a rendezői változatot!