Indulunk...

Kedves érdeklődők! Kedves barátaink!

Kilencedik alkalommal rendezzük meg a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivált, a ZsiFi-t. Idén első alkalommal kizárólag az online térben juttatjuk el hozzátok az utóbbi évek legérdekesebb nemzetközi filmválogatásait, vagyis a ZsiFi wifire kerül! Ez a szójátékon túl azt is jelenti, hogy most először az ország bármely pontjáról bekapcsolódhat bárki, aki virtuális jegyet vásárol. A „budapesti” jelzőt ettől függetlenül megtartjuk, mert jövőre visszatérünk a budapesti mozikba is, illetve azért is, mert idén az a megtiszteltetés ér miket, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elvállalta a fesztivál fővédnökségét.

Mint minden filmfesztivál, úgy a ZsiFi is arról szól, hogy történeteket, sorsokat, embereket mutasson be: hol igazakat, hol részben igazakat, hol pedig teljes kitalációkat. Olyan alkotások kerülnek a vászonra – illetve a képernyődre –, melyek hol elgondolkodtatnak, hol rádöbbentenek, hol megnevettetnek, hol elszomorítanak, hol pedig megríkatnak. De egy közös bennük: közelebb hoznak minket egymáshoz. A ZsiFi egyik célkitűzése, hogy bemutassa a zsidóságot a maga sokszínűségében, de elsősorban azért szervezzük meg minden évben, hogy ti, nézők kikapcsolódhassatok, élvezhessétek napjaink egyik legnépszerűbb műfaját, a filmművészetet. És mivel minden, ami zsidó, egy kicsit hangosabb, egy kicsit drámaibb, egy kicsit túláradóbb (beszélgessetek 5 percet egy igazi jiddische maméval), így biztosak vagyunk benne, hogy ezek a filmek egytől-egyig elérik ezt a célt.

Idén, 2020-ban viszont van még egy nem titkolt vágyunk: szeretnénk ezt a nagyon furcsa évet egy kicsit jobbá tenni. Már az is sikerélmény számunkra, ha egy kicsivel kevesebb rossz hírt olvastok el, ha egy kicsit is nem a valóságon borzongtok, hanem a zsidóság különböző fiktív, vagy igazi problémáin. Idei filmválogatásunk is rettentő sokféle, mindenki megtalálhatja az őt borzongató dolgokat: van köztük identitáskeresés, vallás, politika, szerelem, humor, holokauszt, meg persze megannyi dráma. Az összes film megnézését persze kötelezővé nem tehetjük – bár dolgozunk rajta 🙂 –, de azt mindenképpen erősen ajánljuk, hogy nézzetek meg több alkotást is. Mert ez most mindennél könnyebb lesz, nem kell a hidegben parkolóhelyet keresni, a film első tíz percét állva tölteni, amíg megérkezik a sor közepén ülő, és rég nem látott osztálytársakkal sem kell a film végén bájcsevegésbe kezdeni, hogy mi történt az elmúlt 20 évben. Egyszerűen otthon a kanapéról élvezhettek egy filmet, csak úgy, a film öröméért – aztán posztoljátok a Facebook-on vagy az Instán mindenki (de főleg a szervezők) örömére. Ráadásul egy jeggyel az egész család megnézhet egy filmet!

Használjátok hát ki ezt a különleges idei alkalmat, mert jövőre visszatérünk a mozikba, hogy a közösen belehelt moziteremben sóhajtsuk egymás nyálkahártyájába az ártalmatlan, megfáradt levegőt. Most pedig elő a házimozi készlettel, készítsétek be a popcornt és élvezzétek mackónadrágban, feltett lábakkal a filmet.

Jó szórakozást!

Kenesei Marcell, fesztiváligazgató