Indulunk...

A filmek összehoznak minket – lezárult a 8. Zsifi

Közel négyezren vettek részt a fesztiválon, ahol a zsidó kultúrát, életmódot, tradíciót bemutató, az elmúlt években megjelent filmek legjavát mutatták be.

November utolsó napjaiban több mint húsz filmre és kísérőprogramra, beszélgetésre ülhettek be az érdeklődők a Művész és Puskin mozikban. A fesztiválra egyebek mellett az Egyesült Államokból, Németországból, Mexikóból, Izraelből, Franciaországból és Magyarországról érkeztek filmek. Érdekesség, hogy vasárnap a „Zsifi”-n volt A Pásztor című második világháborús magyar film díszbemutatója. A fesztivál közönségdíjas játékfilmje a francia Hajnali ígéret, dokumentumfilmje pedig az amerikai 93Queen lett.

„Számomra évről évre kiderül: a mozi él és virul, és hiába az otthoni filmnézés kényelme vagy a nagy franchise-ok ereje, ha körülnézünk Budapesten, egyre több, a Zsifihez hasonló méretű, tematikus filmfesztivált látunk, amelyek megtalálják a közönségüket” – mondta Fritz Zsuzsa, a fesztivált és az eseményt szervező JCC Budapest – Bálint ház igazgatója. „Mi nem versenyzünk sem a szuperhősökkel, sem a nagyobb filmfesztiválokkal. Leginkább egy közösségi eseményként gondolunk erre a fesztiválra: a filmek, a vetítések utáni találkozások közelebb hoznak egymáshoz minket, akik ebben a városban élünk, vagy éppen kultúrákat, vallásokat, érzéseket és indulatokat. Összehoznak bennünket, a közösség tagjait egy jó együttgondolkodásra, Izraelről, zsidóságról, nevetésre vagy sírásra, vagy csak egyszerűen egy jó beszélgetésre” – tette hozzá.

2020-ban az eddigi nyolc alkalomhoz hasonlóan november végén, számos újdonsággal várja majd az érdeklődőket a 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál.