Indulunk...

12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál
2023. november 29. – december 3.

A fesztivál fővédnöke:
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere

Fesztiváligazgató:
Kenesei Marcell, a Bálint Ház igazgatója

A fesztivál szervezője:
JCC Budapest – Bálint Ház

Projektvezető:
Lantai Dávid, Bálint Ház – Hálózati központ vezetője (e-mail: lantai.david@balinthaz.hu)

A fesztivál kurátorai:
Fritz Zsuzsa, Bálint Ház – Forrás Zsidó Tudástár vezetője
Lányi Eszter, kulturális szakember
Fodor Anna, a Cirko Film – Másképp Alapítvány filmbeszerzője, filmes szakember
Nir Ferber, izraeli filmes szakember

A zsidó Budapest 150 események kurátora:
Borbás Gergő, Bálint Ház kreatív igazgatója

Az Izrael 75 események kurátorai:
Ledniczky Lívia, MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ igazgatója
Frölich Kitty, MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ programigazgatója

Kommunikáció és sajtókapcsolatok:
Sós Dóra (e-mail: sos.dora@balinthaz.hu)

Nemzetközi kópiaszállítás:
Fodor Anna

Grafikai tervezés:
Fekete Miklós

Fesztivál trailer:
Hajmási Péter

Social media:
Gönci Eliza, Tóth Joli

Önkéntes koordinátor:
Remzső Réka – zsifi@balinthaz.hu

Programfüzet szerkesztő:
Hajdu Léna

Programfüzet tördelés és grafika:
Hauer Henriett

Programfüzet lektorálás:
Kalocsai Judit

Általános információ: zsifi@balinthaz.hu
www.instagram.com/budapesti.zsido.filmfesztival | www.facebook.com/zsido.filmfesztival | www.youtube.zsifi.org

Idén lesz a ZsiFi nagykorú – bát micva korba lépett a filmfesztivál! Idén is elhozzuk nektek a tavalyi és az idei legjobb izraeli és zsidó témájú filmjeit, most több női témával és alkotóval, mint eddig!

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál már 12 éve nevettet meg, gondolkodtat el, ad témát éjszakába nyúló beszélgetésekhez zsidókról és nem zsidókról, identitásról, a világról, melyben élünk. A JCC Budapest – Bálint Ház célja ma is pontosan ugyanaz, mint amikor elindította az eseményt: hogy minél sokrétűbb képet adjon a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról.

A ZSIFI a szemle tradícióját követi, vagyis a kortárs zsidó alkotók legújabb filmjeit vagy az elmúlt év legjobb zsidó tematikájú és izraeli filmjeinek széles bemutatására törekszik. A filmválogató csapat (mely egyaránt áll filmes szakemberekből és a JCC Budapest – Bálint Ház munkatársaiból, illetve partnereiből) figyelmet fordít arra is, hogy sokféle nemzeti háttérből érkező filmet mutasson be Európából, Amerikából, sőt máshonnan is. A ZSIFI törekszik a helyi közösségben készült filmek bemutatására is, így lehetőséget adva azon alkotók számára, akik elsősorban közösségi filmeket készítenek. S mivel a Bálint Ház társadalmi felelősségvállalás programjának részeként a nők helyzetével is kiemelten foglalkozik, a női nagykorúság évébe lépés kitűnő alkalom, hogy női tematikájú filmekkel, beszélgetésekkel hangsúlyozzuk ki az ügyet.

Idán már másodszor díjazzuk az alkotásokat, meghirdetjük a Legjobb Rövidfilm Díjat, a Legközösségibb Film Díját, a Tikun Olam díjat, mellyel a világot jobbá tévő alkotásokat jutalmazzuk. De természetesen a Közönségdíj sem marad el, úgyhogy kedves mozilátogató, adj hangot véleményednek! A filmfesztivált az egyéb zsidó kulturális kísérőprogramok teszik még színesebbé, melyek egy részét új helyszínen, a Gólem Színházban lehet megtalálni.

A rendezvény fő szervezője tíz éve változatlanul a JCC Budapest – Bálint Ház. Egyik fő támogatója a Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezete, további állandó kiemelt partnerként és támogatóként Izrael Állam Nagykövetsége, Budapest Főváros, Németországi Szövetségi Köztársaság Külügyi Hivatala, Egyesült Államok Nagykövetség és a MAZSIHISZ is csatlakozott a rendezvényhez.

Együttműködő partnerek: Gólem Színház és Zsidó Előadóművészeti központ, Budapest Film, BZSH, Dutch Jewish Humanitarian Fund (JHF), Erzsébetváros, Francia Intézet, Goethe Intézet, Héber Nyelvi Központ, Izraeli Kulturális Intézet, Osztrák Kulturális Fórum.

Ünnepeld velünk a ZSIFI nagykorúságát!

A jegyértékesítés november 16-án indul a www.artmozi.hu címen és a mozi pénztárakban.