Köszöntők – Zsifi 2018


Képernyők erdejében élünk. Referenciának sorozataink főhőseit emlegetjük: “olyan vagy, mint Sheldon!”, “Rachel is ezt tenné”, életünk képei néha összemosódnak a látott filmek jeleneteivel. Átcsúszik a valóság a mesébe, s a virtuális világ oly valóságos, hogy már-már elhisszük, a hősei vagyunk. Ebben a környezetben filmfesztivált rendezni egyesek szerint értelmetlen, mások szerint a legjobb dolog a világon.

Amikor a Zsifi elindult, csak annyit tudtunk, zsidó filmeket akarunk vetítgetni, mert a Hegedűs a Háztetőn is milyen szuper volt, hány embernek jelentette identitása alapját. Mára sok év tapasztalatával az esemény sokkal tudatosabb filmnapokká nőtte ki magát, a legfrissebb zsidó és izraeli filmek fesztiváljává. Hiszen évről-évre látjuk, hányan vannak, akik itt kapják meg a muníciót azonosságtudatuk egész éves megerősítéséhez. Látjuk, hogyan nyitja ki előttünk a zsidó világ egy-egy ismeretlen szegletét egy film, legyen játék- vagy dokumentumfilm.

Tapasztaljuk, hogy a Művész mozi és a Puskin előterében spontán kialakuló baráti beszélgetések, viták nem maradnak a mozitérben, hanem továbbgördülnek közösségünk tereibe, a szűken vett zsidó közösség és a nagytársadalmi tér agórájára is. Így lesz a Zsifi az, aminek igazán lennie kell, nyitott tér, a Bálint Ház kültéri leképezése, ahol a film az önmagunk néha ironikus, néha drámai, egyszer-egyszer tragikus szimbóluma, mely, mint egy tükör megmutatja a történeteinket: jelenünket és múltunkat, zsidóságunk minden szerethető és kendőzendő valóságát.

Ezek vagyunk. Nézzünk bele hát a tükörbe és nevessünk egy jót, sírjuk ki a szemünk, vitatkozzunk. Újra Zsifi. Higgyetek a szemeteknek!

Fritz Zsuzsa, fesztiváligazgató

 

Az Izraeli Filmhét húsz éves, a budapesti Zsidó Filmfesztivál pedig öt éves múltra tekint vissza. Büszkék vagyunk rá, hogy idén már másodszorra ünnepelhetjük közösen az izraeli és zsidó filmeket. „Jobb a kettő az egynél”, tartja a mondás, bízzunk benne, hogy ez az együttműködés megmarad a jövőben is.

A két fesztivál közös munkája, többek között, a zsidóság egységét és a kölcsönös megértést jelentheti számunkra. Az egység nem feltétlenül jelenti az egymáshoz való túlzott alkalmazkodást vagy egy nézet egyeduralmát, hanem sokkal inkább vélemények és látásmódok sokféleségét. Legyünk büszkék a diverzitásban rejlő gazdagságra.
Idén ünnepeljük Izrael fennállásának 70. évfordulóját, egy olyan megvalósult álom jubileumát, ahol népünk mindig otthonra találhat. A függetlenséget, és az önkifejezés szabadságát ünnepeljük ősi hazánkban. Büszke vagyok arra, hogy a jubileumi év rendezvényeinek sorába léphet ez a fesztivál is.

Az izraeli filmipar megszületése a függetlenség, a nemzeti lét kifejeződése. A filmek és a mozi élménye által közelebb kerülünk egymáshoz, jobban megértjük egymást. Kívánom, hogy ezen izraeli filmválogatás közelebb hozza Izraelt a magyar szívhez, lélekhez.

Az idei fesztiválfilmek leginkább a fiatalság identitás válságába, a tanárokhoz és szülőkhöz fűződő kapcsolatába nyújtanak betekintést. Megtudjuk, hogy alkalomadtán, akár egy történelemórai feladat is váratlan titkokra deríthet fényt. A család a múlt elhallgatott, személyes történeteivel kényszerül újra szembesülni.

A filmélmény, a szórakozás mellett elgondolkodtatóak is ezek az alkotások. Lehetőséget adnak arra, hogy újra gondoljuk a történelem jelenlegi narratíváihoz, a családi értékrendekhez és etikához fűződő viszonyunkat. Mindez nehéz kihívásnak tűnhet. Remélem, hogy a fesztivál az önreflexió pillanatai mellett egy kis nevetésre is alkalmat ad.

Tudatos döntésünk volt, hogy a Zsidó és Izraeli Filmfesztivál létrehozásával Budapest fővárosán túlra is elérjünk. Küldetésünk, hogy az ország több városába – mint Debrecen, Szeged és Győr – közösségébe eljussanak a kiválasztott filmek. Talán szerénynek tűnhet ez a kezdeti lépés, de sokat várunk, és remélünk tőle. Kívánom, hogy az eljövendő fesztiválok is folytassák ezt a hagyományt.

Örömmel nézek elébe egy nagyszerű fesztiválnak, amely egy újabb szem a zsidó élet örökké növekvő láncolatában.

Találkozzunk a mozikban!

Yossi Amrani
Izrael Állam nagykövete
Budapest, Magyarország