Izraeli film kapta a zsűri nagydíját a Velencei Filmfesztiválon


Szerző:  Kibic  Készült: 2017 szept. 12, kedd

A Foxtrot című izraeli filmnek ítélték oda a zsűri különdíját a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A rangos elismerésnek azonban nem mindenki tudott felhőtlenül örülni Izraelben.
Smuel Maoz izraeli rendező Foxtrot című filmje kapta a zsűri különdíját a hétvégén záruló 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Az elismerés a második legrangosabb díj a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán után. Az Annette Bening vezette kilenc tagú zsűriben idén Enyedi Ildikó személyében egy magyar is helyet kapott, a zsűri 21 versenyfilmből választotta ki a díjazottokat. Az Arany Oroszlánt Guillermo del Toro The Shape of Water című filmje nyerte el.A Foxtrot három felvonásban meséli el egy tehetős izraeli család történetét, amelyben a szülők arról értesülnek, hogy katona fiuk szolgálat teljesítése közben az életét vesztette. A film először azokban a kezdeti órákban követi a szülőket, hogy tudomást szereztek fiuk haláláról, majd a katona fiú hadseregben szerzett tapasztalatait mutatja be, végül ismét a szülők következnek hat hónappal fiuk elvesztését követően.

Smuel Maoz izraeli rendezőt fogja keretbe balról jobbra Lior Ashkenazi és Sarah Adler színészek a Foxtrot című film bemutatóján a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. (2017. szeptember 2. AP Photo/Domenico Stinellis)

A rangos díj ellenére Izraelben nem mindenki tudott felhőtlenül örvendeni a Foxtrot sikerének. Miri Regev izraeli oktatási, kulturális és sport miniszter szerint szégyen, hogy egy olyan film képviselje Izraelt nemzetközi fesztiválokon, amely sérti az izraeli hadsereg jó hírnevét. Bár Regev elismerte, hogy nem látta a filmet, csak hallott róla, de szerinte az olyan jelenetek miatt, mint amelyben például izraeli katonák súlyosan bántalmaznak egy palesztint egy ellenőrző pontnál, nem lenne szabad a filmet külföldön terjeszteni.

Smuel Maoznak amúgy ez nem az első nemzetközi filmes sikere, 2009-ben ugyanis Libanon című filmjével elnyerte az Arany Oroszlánt a Velencei Filmfesztiválon.

Smuel Maoz izraeli rendező átveszi az Ezüst Oroszlánt – a zsűri különdíját a Foxtrot című filmjéért a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. (2017. szeptember 9. AFP PHOTO / Tiziana FABI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.