Fritz Zsuzsa nyitóbeszéde, Zsifi 2018


Zsidóként közösségünk időrendjét történetek irányítják. Gondolatainkat, ügyeinket és problémáinkat minden héten más tórai hetiszakaszhoz kötjük, relevanciát keresünk a szövegben, életünkre vonatkoztatjuk tanítását.

A kortársnak maradni, a jelenben élni még akkor is létünk fontos sajátja volt, amikor közösségeink még mind szigorú vallási előírásoknak megfelelően élték életüket, befelé fordulva, magukban. De minden héten új történet köré szőtték életük tanulságait, legyen szó ősapáink életéről, a szentélybeli áldozatról, Mózesről… Számomra és a Bálint Ház, a zsidó közösségi ház számára ezért adódik, hogy a Zsifi, a zsidó filmfesztivál az egyik legjobb médium afelé a cél felé, melyet kitűztünk magunknak, s mely a zsidóságot itt és most, 21.- századian szeretné megmutatni, a hagyományokra építve, de a jelenben maradva és a jövő felé építkezve. Hiszen ezek a történetek ott élnek bennünk és körülöttünk és a filmek nem tesznek mást, ugyanazt a hagyományt folytatják, újra és újra értelmezik a létet, életünk, zsidóságunk szerethető és kendőzendő tulajdonságait, jellemzőit, néha drámaian, néha komikusan, néha kendőzetlenül elénk tárva a dokumentumok igazságait.

S talán nem véletlen, hogy idei fesztiválunk annak a tórai hetiszakasznak a jegyében kezdődik, melyben Józseffel, az álmodó, ambíciózus 17 éves kedvenccel találkozunk, ki előrelátásával, tehetségével hosszú időre megváltoztatja őseink sorsát. S miközben e kamasz zsidó fiú története határozza meg e hetünket a tórai szakaszok sorában, izraeli nyitófilmünk is fiatalokat hoz elénk, nehéz sorsú, de transzformációt átélő mai fiatalokét, akik akár párbeszédben is lehetnének a bibliai Józseffel. Így válik a hagyományunk és a filmfesztivál egy évezredeket átívelő dialógussá. S hogy ne csak a nyitány, a befejezés is stílusos legyen, vasárnap Hanuka első gyertyájának meggyújtásával zárjuk majd a Zsidó és Izraeli filmek fesztiválját, ezzel belépve a csodák világába. Álmok, álmodók, csodák és hősök. Nem más e ez, mint minden, ami film.

Ezeket az álmokat sokak segítségével hozzuk Önök elé, elétek a vászonra, engedjétek meg, hogy megköszönjem azon partnereinknek, akik nélkül nem lenne Zsifi a Zsifi:
– a Gólem színháznak, Borgula Andrásnak és Marcsa Barbinak,
– a Budapest filmnek,
– együttműködő partnerünknek, Izrael Állam nagykövetségének és az Izraeli Kulturális Intézetnek,
– a film válógatóknak Hunornak, Annának, Áginak,
– a Bálint Ház csodálatos csapatának,
– valamint a Bálint Ház mecénásainak és támogatóinak.

Köszönöm.

Álmodjunk hát együtt az elkövetkező napokban, és Higgyünk a szemünknek!Jó mozizást!

Budapest, 2018. november 28.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.