A nő áll a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál fókuszában


Az idei fesztivál középpontjában a nő áll, több film, így az orosz Elzárva, az amerikai Eva Hesse, az izraeli Homokvihar és a holland Moos és családja is női sorsokat követ, mesél el. “Tudom, mire gondolnak most: ‘Jó, jó, de mit adtak nekünk a nők?’ A tudáson kívül, amit egy alma formájában kaptunk, vagy az életen kívül, amivel minden szüléskor ajándékoznak meg minket, az otthon melegén kívül, ami a barlangban őrzött tűztől a megfelelő függöny kiválasztásáig tart, még van egy pár apróság. Kiszámolták a szükséges adatokat a holdraszálláshoz, megalapították és megteremtették a gyermekvédelmet, a védőnői szolgálatot, az árvaellátást és sorolhatnám” – kommentálta a témaválasztást Borgula András, fesztiválunk egyik szervezője.

Szerelem, sivatag, beduinok! HOMOKVIHAR (Sufat Chol | Arab nyelven, magyar felirattal | izraeli film, 97 perc, 2016) 2016-ban az Izraeli Filmakadémia díjait nyerte el, többek között a legjobb film, legjobb rendező, legjobb női főszereplő és legjobb női mellékszereplő kategóriában. A film a Sundance Filmfesztiválon a zsűri nagydíját nyerte el, emellett sikerrel szerepelt egyebek mellett az Berlini és az Edinburgh-i Filmfesztiválon.

A fesztivál nyitófilmje A cukrász című német film. “Thomas, a fiatal német cukrász szenvedélyes viszonyba keveredik Orennel, a gyakran Berlinbe látogató izraeli férfival. Amikor Oren egy autóbalesetben életét veszti, Thomas úgy dönt, Izraelbe utazik, hogy halálának körülményeit kiderítse. Amikor kiléte és Orenhez fűződő titkos kapcsolata elhallgatásával egyre inkább belefolyik Oren özvegyének és családjának az életebe, elérkezik a pont, amikor az egymást követő hazugságokban már nincs határ” – áll a film ismertetőjében, mely sikeresen szerepelt a 2017-es Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, a Jeruzsálemi Filmfesztiválon és a Londoni Filmfesztiválon.

Szintén izgalmas filmélményt ígér A volt egyszer egy Németország című alkotás: David Bermann (Moritz Bleubtreu – A Baader-Meinhof csoport, A lé meg a Lola, A kísérlet) a második világháború után Németországban maradni kényszerül, de ezt az állapotot ideiglenesnek szánja: tervei szerint minél hamarabb az Egyesült Államokat veszi célba. A film – melyben fontosabb szerepben látható Mácsai Pál is – újabb szembenézés a német múlttal, ezúttal könnyebb hangvételben. A filmhez kapcsolódóan december 3-án délután 4 órakor a Puskin Kávézóban Darvas István rabbi, Kukorelly Endre író, Mácsai Pál színész, a film szereplője és Lattmann Tamás jogász, egyetemi tanár beszélget a zsidók vélt vagy valós előjogairól, a kivételezésről és a bosszúról.

A film – melyben fontosabb szerepben látható Mácsai Pál is – újabb szembenézés a német múlttal, ezúttal könnyebb hangvételben. VOLT EGYSZER EGY NÉMETORSZÁG (Es war einmal in Deutschland… | Német nyelven, magyar felirattal | német-luxemburgi-belga film, 102 perc, 2017)

A tengerentúlra visz a Menáse története, mely New Yorkban, az Egyesült Államok legnépesebb ortodox zsidó közössége. Megözvegyülése után Menáse a vallási törvények értelmében nem nevelheti tovább 10 éves fiát, egészen addig, amíg nem talál egy új feleséget. A 2017-es Sundance Filmfesztiválon debütáló film a középkorú férfi fiáért való harca, egy mai zsidó közösség hétköznapjai és szokásai, valamint a társadalom elvárásainak viszonyrendszerében rajzol fel egy sokrétű, megható történetet.

MENÁSE (Menashe | Angol és héber nyelven, amerikai film | magyar felirattal, 82 perc, 2017) 2017-ben a Sundance Filmfesztivál, az Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztivál, a Jeruzsálemi Filmfesztivál és a Clevelandi Nemzetközi Filmfesztivál programjában.

Izgalmas kulináris programot ígér A nagy hummuszválasztás, ahol nézőink szakértők segítségével kutathatják fel Budapest legjobb hummuszát. Idén is keressük a fesztivál közönségdíjas filmjét: a szavazók között számos értékes nyereményt, köztük egy izraelbe szóló repülőjegyet is kisorsolunk.

A fesztiválon vetített filmek teljes listája ide kattintva olvasható, , jegyek a jegy.zsifi.org oldalon, illetve Puskin és Művész mozikban vásárolhatók meg.

Nagy örömet jelent számunkra, hogy idén először több vidéki helyszín is csatlakozott a fesztiválhoz, így vetítések lesznek Szegeden, Pécsett, Kecskeméten és Debrecenben is.

Az elmúlt években egyre több érdeklődőt vonzó, “Minősített Európai Fesztivál” címet is kapott Budapesti Zsidó Filmfesztivál és a szintén népszerű Izraeli Filmhét az idei évtől együtt folytatja: 2017-től közösen, Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál néven várjuk az érdeklődőket, felvonultatva a zsidó kultúrát bemutató nemzetközi és izraeli filmtermés legjobbjait.
November 29. és december 3. között a Művész és a Puskin mozikban számos játék- és  dokumentumfilmre és  kísérőprogramra ülhetnek be a moziba járók, a belváros zsidó örökségét pedig a Hosszúlépés sétáival fedezhetik fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.