Egy nap a ZSIFI-n – december 3., vasárnap


Megújultunk, nőttünk egy-két méretet és a nevünk is változott, a lényeg viszont maradt a régi: a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál színes felhozatallal, rengeteg kiváló filmmel és sok-sok kísérőprogrammal várja a zsidó kultúra iránt érdeklődő moziba járókat. November 29. és december 3. között a Művész és a Puskin mozikban számos játék- és dokumentumfilmre és kísérőprogramra ülhetnek be az érdeklődők, ebből a zavarba ejtő választékból szeretnénk most néhány programot ajánlani.

Tabudöntögető és megszokásokat felrúgó dokumentumfilmet ajánlunk vasárnap délutánra egy hászid filmrendező történetéről: a Szent sperma című filmben Ori Fruder fiának próbálja átadni, egyben elmagyarázni az ortodox zsidó közösségek szexualitáshoz, házasság előtti nemi kapcsolathoz, önkielégítéshez fűződő nézeteit. “Aki szándékosan kiönti magját, gyermekét öli meg” – hangzik el a filmben, mely a rendező saját életén keresztül mutatja be napjaink hászid világát.
(december 3., vasárnap, 17:15, Művész mozi – jegyvásárlás)

Figyelmébe ajánljuk az idei filmfesztivál egyik különlegességét, a Bárány című, francia-etióp-német-norvég filmet. Efrájim, az etióp fiú távoli rokonok gondnoksága alá kényszerül, családjához és addigi gyermekkorához már csak szeretett báránya köti, aki nélkül egy tapodtat sem tesz. Egy napon nagybátyja bejelenti, hogy egyfajta beavatási rítusként neki magának kell feláldoznia a bárányt, mire nem csak egyetlen barátja életéért, de a hazatérésért való küzdelme is kezdetét veszi. A lélegzetelállítóan fényképezett, izgalmas történet a 2015-ös nemzetközi filmtermés egyik nem mindennapi alkotása volt.
(december 3., vasárnap, 17:30, Művész mozi – jegyvásárlás)

Vasárnap este ismét vetítjük a fesztivál nyitófilmjét, a német-izraeli A cukrászt. A Németország és Izrael között játszódó filmben Thomas, a fiatal német cukrász szenvedélyes viszonyba keveredik Orennel, a gyakran Berlinbe látogató izraeli férfival. Amikor Oren egy autóbalesetben életét veszti, Thomas úgy dönt, Izraelbe utazik, hogy halálának körülményeit kiderítse. Amikor kiléte és Orenhez fűződő titkos kapcsolata elhallgatásával egyre inkább belefolyik Oren özvegyének és családjának az életebe, elérkezik a pont, amikor az egymást követő hazugságokban már nincs határ.
(december 3., vasárnap, 19:30, Puskin mozi – jegyvásárlás)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.