Deborah Lipstadt: Nincs mindig egyrészt-másrészt


Az ezredfordulón négy évig tartó per során kellett bebizonyítania, hogy a holokauszt megtörtént. Történész, egyetemi tanár, a Clinton-kormányzat alatt a holokauszt-emléktanács tagja. Deborah Lipstadt most a Budapesti Zsidó Filmfesztivál díszvendége, a Tagadás című filmben Rachel Weisz személyesíti meg. Deborah részt vesz a Budapesti Zsidó Filmfesztivál megnyitóján, valamint a november 20-án, 18:15-kor kezdődő, Hallgatni vétek, tagadni bűn? című beszélgetésen a Bálint Házban.


A per során volt e olyan pillanat, amikor azt érezte, hogy akár veszíthet is?

Nagyon sokáig a várakozásainknak megfelelően jól ment a per. Aztán a vége felé a bíró egy nagyon furcsa és váratlan kérdéssel állt elő (ez a momentum a filmben is megjelenik), és egyik pillanatról a másikra azt éreztük, hogy David Irwing (a holokauszttagadó felperes) sokkal jobban áll, mint hittük.

A mi álláspontunk szerint Irwinget a gyűlölet és antiszemitizmus mozgatta és ebből fakadóan akarta megkérdőjelezni a történelmet. Akkori kérdése alapján a bíró viszont abban a pillanatban mást gondolt.

deborah_lipstadt_750


Saját életében mi a legjelentősebb változás, ami a pernek tudható be?

Úgy érzem, hogy a korábbinál jóval hallhatóbban tudom a véleményemet másokhoz eljuttatni. Irónia azért van a helyzetben: ahelyett, hogy minden gátlás nélkül kihasználnám ezt a különleges helyzetet, inkább óvatosabb lettem a kommunikációban, mert tudom, hogy sokakhoz eljut, amit mondok.

Amikor a filmet megnézte, el tudta hinni, hogy önmagát, a saját történetét látja a vásznon?

Imádom Rachelt, nagyszerű színésznő és csodálatos ember. Nem is választhattak volna nála megfelelőbbet a szerepre; talán nincs is nála megfelelőbb. Ezzel együtt nehéz volt úgy néznem a filmet, mintha magamat látnám. Mintha egyfajta testen kívüli tapasztalat lett volna.

Ön szerint mi lehet a film legfontosabb eredménye?

Jó esetben az emberek belátják, hogy nincs minden dolognak két oldala, nincs mindig egyrészt-másrészt. Vannak objektív igazságok, amelyeket nem lehet megkérdőjelezni. Külön örömet jelentene számomra, a film megtekintése arra motiválja az embereket, hogy kiálljanak a gyűlölet és a hazugság ellen.

Deborah Lipstadt a Wikipédián (angol)
A perről részletesen (angol)