Bennünk és körülöttünk – lezárult a Zsifi


A sorozatban már hetedik évben megrendezett Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál a zsidó kultúrát bemutató nemzetközi és izraeli filmtermés legjobbjait vonultatta fel az elmúlt évekből, a fesztivál számos filmje teltházas vetítésekkel zárt.

November 28. és december 2. között több mint húsz filmre és számos kísérőprogramra, beszélgetésre ülhettek be az érdeklődők. A fesztiválon az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei voltak láthatók, többek között az Egyesült Államokból, Németországból, Olaszországból, Izraelből és Magyarországról.

„Úgy gondolom, hogy ez a filmfesztivál a legizgalmasabb eszköze annak a célunknak, hogy a zsidóságot itt és most, valóban XXI. századi módon mutassuk meg: a hagyományokra építve, de a jelenben maradva és a jövő felé építkezve” – mondta Fritz Zsuzsa, fesztiváligazgató. „A történetek, amit öt napon keresztül láthattunk, bennünk és körülöttünk élnek, és a filmek nem tesznek mást, mint újra és újra értelmezik létünket, zsidóságunk szerethető vagy kendőzendő jellemzőit, drámaian, komikusan, vagy éppen fájdalmas őszinteséggel elénk tárva a valóságot” – tette hozzá.

A fesztiválnak a Puskin és a Művész mozik adtak helyet, emellett a tavalyi évhez hasonlóan ismét több vidéki helyszínen, Debrecenben, Győrben és Szegeden tartottak vetítéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.